Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

gitaarlessen


Je vraagt je soms echt af hoever de auteursrechtenmaatschappijen gaan om hun rechten te vrijwaren - soms echt ver, zoals het beschuldigen van een oma die nog nooit op het internet geweest is van het illegaal ruilen van bestanden. Ook nu weer is er een geval bekend geraakt in de VS waarbij de auteursrechtenmaatschappij streng opgetreden zijn, een geval waarbij je je wenkbrauwen toch zal fronsen.
Het gaat om 42-jarige muziekleraar, David Taub, die samen met zijn zakenpartner een videokanaal gelanceerd heeft op YouTube, met filmpjes waarin je leert de gitaar te bespelen. In korte tijd is dit kanaal erg bekend en geliefd geraakt bij de muziekcommunity.
En plots moesten al die filmpjes, die gratis te bekijken zijn en waarmee de twee partners dus geen centje verdienen, van YouTube verwijderd worden. Het is de platenfirma ABCKO die de aanzet heeft gegeven tot deze wel drastische maatregel: op een van de filmpjes toont Taub namelijk hoe je "Brown Sugar" van de Rollings Stones moet spelen, en dit platenlabel heeft de recht op deze song.
Het nare aan de hele zaak is dat het label eigenlijk gelijk heeft: de songs worden ten gehore gebracht zonder toestemming van de rechthebbende. En al zijn deze video-gitaarlessen dan nog zo populair, en al vraagt Taub er geen geld voor: het blijft een openbare uitvoering van een auteursrechtelijk beschermd werk, waarvoor rechten betaald moeten worden aan de rechthebbende. Net zoals je, in principe, auteursrechten zou moeten betalen als je schattige zoontje van 3 een prachtige imitatie van "Oma's aan de top" zou zingen en je dat filmpje op YouTube zou zetten. En ja: dat is niet eerlijk, maar dat is de wet.

(uit Netties.be)