Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Ochtendhumeuren bij de vleet, tandpasta op het nieuwe T-shirt, gezeur over de te gesuikerde ontbijtgranen, zoektocht naar nog een blauwe balpen, riempjes aan de boekentas die te strak spannen, sandalen of toch maar schoenen, en ai, te laat op het werk. Morgenochtend ondervindt menig Vlaams huisgezin weer dat "klein beetje oorlog" na een vakantie van veel zon en vooral niets moeten. Zo’n "Manic Monday" die ouders én kinderen de grenzen weer doet aftasten. En gegarandeerd dat radiostations met de hit van The Bangles uit 1986 nog een beetje extra zout in de wonde zullen strooien.

Volgens de "Urban dictionary", die dagdagelijkse begrippen probeert te duiden, eindigt een "Manic Monday", of het nu school dan wel werk betreft, in een depressie. Die kan spontaan optreden of het gevolg van allerlei emotionele stress zijn. En dat alleen maar omdat het de eerste dag van de (werk/school)week is. Het horen van het woord "maandag" gaat gegarandeerd samen met een diepe zucht.

Ook The Bangles bezongen in deze termen hun "Manic Monday" midden jaren 80. Maar het was fuifnummer Prince die de maandagkater het best aanvoelde.

Oorspronkelijk schreef hij het nummer immers voor de lingerie-meidengroep Apollonia 6, maar besliste het achteraf, onder de naam "Christopher", aan The Bangles te geven. Volgens de mediawebsite Cracked lag de reden daarvoor voor de hand: "Meer dan waarschijnlijk had hij genoeg van de vleselijke geneugten van Patricia Kotero, leadzangeres van Apollonia 6, en wilde hij zijn troeven uitspelen bij Susanna Hoffs, de bloedmooie zangeres van The Bangles."

"Manic Monday" werd een wereldhit, maar bereikte niet de toppositie in de VS. Die was in dezelfde periode voor Prince himself (met "Kiss"). En ook al rammelde het rijmwerk in het refrein ("That’s my funday. I don’t have to runday") de luisteraars konden zich in de inhoud van het nummer des te meer vinden ("These are the days when you wish your bed was already made.").

(bron: deredactie.be zo 01/09/2013  Edmond Knevels)